Draft Survey ile Miktar Tespiti

Draft Survey Nedir?

Draft Survey, dökme yük taşıyan gemilerin yük miktarı hesaplamaları için kullanılan önemli bir yöntemdir. Su, kendi yoğunluğundan daha az olan cisimleri yüzeye doğru iter ve üstünde tutar. Bu Arşimet kanunu temel alınarak geminin stabilitesi ve güvenliğini sağlamak için geminin suya batma derinliği (draftı) ölçülür ve geminin buna ilişkin stabilite kitaplarından faydalanılarak gemiye yüklenen veya gemiden boşaltılan ağırlığın hesaplanması yapılır. Geminin baş, kıç ve vasat (orta) kısımlarındaki su hattı derinlikleri ölçülür ve bu ölçümlerden yola çıkılarak gemideki yük miktarı belirlenir. CIS Karkont, tüm Türkiye limanlarında Draft Survey ile miktar tespiti hizmetini akredite olarak sunmaktadır.

Neden Draft Survey?

Gemiye yüklenen veya gemiden tahliye edilen miktarın tespiti için Draft Survey en pratik yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Kantar yoluyla yapılan miktar tespitinde her araç (geminin büyüklüğüne göre yüzlerce hatta binlerce araç) her seferde boş ve dolu tartıma girerken, bu yöntemde sadece gemide yükleme/tahliye işleminin başında ve sonunda hesaplama işlemi yapılmaktadır. Draft Survey ile miktar tespiti yöntemi bazı durumlarda kantar tartımına ek bir doğrulama yöntemi olarak kullanılmakla beraber bazı durumlarda miktar tespiti için tek yöntem olarak da kullanılabilmektedir. CIS Karkont’un sunduğu Draft Survey hizmeti her durumda dökme yüklerin miktarının tespiti için yanınızdadır.

CIS Karkont’un Draft Survey Hizmeti

CIS Karkont Gözetim Hizmetleri, Türkiye’nin lider gözetim şirketlerinden biri olarak, deniz gözetim (marine survey) dalında da uzmanlaşmıştır. Akredite olarak sunduğu Draft Survey hizmeti, armatör, ihracatçı, ithalatçı, vb tüm taraflara yük miktarını doğru bir şekilde hesaplama konusunda önemli bir yardım sağlar. CIS Karkont’un deneyimli ekipleri, denizyolu taşımacılığına ilişkin uluslararası standartlara uygun ve akredite olarak sunduğu Draft Survey hizmeti ile uluslararası ticarette yük miktarının doğru tespiti için güvenilir bir katkı sağlar.